Adıyaman Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından “Kadın Anne Olduğunda” başlıklı Anneler Günü etkinliği düzenlendi.
Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hülya Coşgunaras ile Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Emine Karakaplan Özer’in konuşmacı olarak katıldığı etkinlik geniş bir rağbet gördü.
M. Vehbi Koç Konferans Salonundaki etkinliğe Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş yaptı.
Anneliği, uykusuz gecelerle taçlanmış bitmek bilmeyen bir mesai olarak nitelendiren Prof. Dr. Perktaş: “Annelik çok kutsal bir kavramdır. Anne; bir canlıyı dünyaya getiren, sevgi ve şefkatin kaynağıdır. Annelik uykusuz gecelerle taçlanmış bitmek bilmeyen bir mesaidir. Ancak, bu kutsal görev zaman zaman bazı gerçek dışı tabularla donatılmaktadır ki kadınların omuzlarına duygusal olarak vicdanı bir yük olabilmektedir. Özellikle sosyal medyaya yansıyan annelik rolünün gerçek dışında, ideal, doğru ve mükemmel standartlar sunması yetersiz annelik kaygısını zirveye taşımaktadır. İyi anne, mükemmel anne, sürekli oyun oynayan ve çocuklarıyla sürekli zaman geçiren anne olma endişeleri yeterince iyi olmanın önüne geçmiş durumdadır. Bir annenin çocuğuna yapabileceği en iyi yatırım; sorumluluk alabilen, özgüveni yüksek, bağımsız ve mutlu bir birey olarak onu yetişkinlik yaşamına hazırlamaktır. Hepimizin ruh dünyası annesiyle olan ilişkisine dair silinmeyen izlerle doludur. Hep içimizde o küçük çocuğu yaşatmaktayız. Annelik deneyimi her kadın için kendine özgü, kişisel bir mirastır. Ben, okuma yazması olmayan bir annenin bu kürsüden konuşan evladı olarak annemin anneliğinin bana kalmış en büyük mirası olduğunu düşünüyorum. Sözlerime son verirken annelerini kaybetmiş çocuklara, anneleriyle iletişimi kopanlara, çocuklarını kaybetmiş annelere, anne olmayı hevesle bekleyenlere, başka canlılara annelik yapanlara, evlatlarına anne olmuş babalara, anne olamayıp anneliği kalbinde taşıyanlara kucak dolusu sevgiler gönderiyorum. Bu vatan için toprağa düşen kahramanlarımızın annelerine, depremde kaybettiğimiz annelere, Filistin’de evlatlarını kaybeden tüm annelere saygılarımı sunuyor, anneler gününü kutluyorum. Annelerimizin kıymetini bilelim.” dedi.
Açılış konuşmasının ardından Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hülya Coşgunaras tarafından “Tarihin Efsanevi ve Kutsal Anneleri”, Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Emine Karakaplan Özer tarafından “Çalışan Anneler ve Kariyer Engelleri” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.
Sunumların akabinde Adıyaman Üniversitesi PDR Bölümü öğrencileri tarafından “Anneler Bir Araya Gelirse” temalı yaratıcı drama gösterisi sahnelendi.
Programın ardından Dr. Öğr. Üyesi Hülya Coşgunaras ve Dr. Öğr. Üyesi Emine Karakaplan Özer ile Adıyaman Üniversitesi PDR Bölümü öğrencilerine teşekkür belgeleri takdim edildi.