Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından “Yeni Enerji Çalıştayı 2024” başlıklı çalıştay düzenlendi.
Kanada Waterloo Üniversitesi’nden uzman akademisyenler ve Türkiye’nin enerji sektörüne yön veren şirket yöneticilerinin katılımlarıyla M. Vehbi Koç Konferans Salonunda gerçekleşen çalıştaya Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş, Prof. Dr. Özgür Özdemir, Genel Sekreter Doç. Dr. Mahmut Gürsoy, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Harun Tekin, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cem Onat yaptı.
Prof. Dr. Onat, konuşmasında enerjinin toplumun refah seviyesine doğrudan etki eden, ülkelerin sürdürülebilir kalkınması için en önemli unsurlardan biri olduğunu belirterek, Türkiye’nin enerji faktörünü büyütmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Zafer Benli, konuşmasında Türkiye’nin enerji politikaları ve hedeflerinden bahsetti.
Benli, Türkiye’nin enerji kaynakları bakımından fakir bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “Kömür kullanımının azalmasıyla birlikte özellikle doğalgaz ve petrol konusunda büyük oranda dışa bağımlı hale geldik. Yılda 50 milyon ton yani 97 milyar TL enerji için dışarıya ödeme yapıyoruz. Bu durum küresel piyasalardaki fiyat artışlarından etkilenmemize neden olarak makroekonomimize deyim yerindeyse taban yaptırıyor. Türkiye olarak kaynakta dışa bağımlılığı azaltma gayesindeyiz. Son yıllarda derin deniz aramacılığında iddialı hale geldik ve önemli kaynaklar keşfettik. Gabar’da 4 bin varile uzanan üretim potansiyeline sahibiz. Hedefimiz 100 bin varil. 2030 yılından sonra enerji konusunda ciddi bir paradigma değişimi bizleri bekliyor. Enerji ihtiyacı iki katına çıkacak. Amacımız dışa bağımlılığı bitirmek. Bunu başardığımız gün Türkiye Yüzyılı başlamış olacaktır.” dedi.
Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş ise, konuşmasında enerjinin modern hayatın en önemli gereksinimleri arasında yer aldığını söyledi.
Prof. Dr. Perktaş, enerji talebinin yıllar geçtikçe artacağına dikkat çekerek enerjiyi daha verimli kullanarak, sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
Adıyaman Üniversitesi olarak tarım, sanayi ve özellikle de enerji alanında yenilikçi çözümler üretme gayesinde olduklarını belirten Prof. Dr. Perktaş, altyapı ve laboratuvar imkânlarını geliştirmeyi planladıklarını, Adıyaman’a katma değer sağlayacak tüm projelere destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından Waterloo Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Hamdullahpur tarafından “Enerji ve Çevre Çözümlerinde Mühendislik Eğitiminin Rolü”, Ontario Tech Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer tarafından “Yeni Enerji Teknolojileri ve Hidrojen”, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Enerji Uzmanı Murat Aldı tarafından “Mevzuat Işığında Enerji Depolama”, Kontrolmatik-Pomega Enerji Satış Müdürü Selçuk Özel tarafından “Enerji Sektöründe Enerji Depolama Uygulamaları”, Gezen Enerji A.Ş. Kurucu Ortaklarından E. Utkan Gerek tarafından “Fotovoltaik Destekli Isı Pompaları”, GTC Güneş Sanayi A.Ş. Ar-Ge Başkanı Ertan Arıkan tarafından “Çift Yüzlü Cam Paneller: Güneş enerjisi Sektöründe 10 Yılın Zirvesi” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.
Çalıştay sonrası OxoTracker Genel Müdürü M. Yasir Herdem’in Moderatörlüğünde, Waterloo Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Hamdullahpur, Ontario Tech Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Siemens Enerji Satış Yöneticisi Fatih Göksu ve Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sacit Herdem’in konuşmacı olarak yer aldığı panel düzenlendi.
Programların ardından çalıştay ve panel katılımcısı akademisyen ve şirket yöneticilerine Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş ve Prof. Dr. Özgür Özdemir tarafından adlarına dikilmiş fidanların sertifikaları takdim edildi.