Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından Somut ve Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Programı çerçevesinde hazırlanan “Adıyaman Gastronomi Atlası” başlıklı proje, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenmeye değer görüldü.
Yürütücülüğünü Adıyaman Üniversitesinin üstlendiği; Adıyaman Perre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine bağlı Adıyaman Perre Uygulama Otelinin proje ortağı olduğu bu kapsamlı çalışma ile Adıyaman’ın özgün gastronomik değerleri, yerleri, hikâyeleri, tarifleri, sunum şekilleri, kullanılan malzemeleri ve besin değerleriyle birlikte belgelenerek kültürel mirasın korunması hedefleniyor.
Projeyle, elde edilen bilgiler Adıyaman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) üzerinde açık erişimli ve interaktif olarak sunulacak. Ayrıca Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanacak basılı ve dijital formatlı Adıyaman Gastronomi Atlası, yöresel mutfağın gelecek kuşaklara aktarılması ve eğitim/üretim süreçlerinde başvuru kaynağı olma özelliği taşıyacak.
Proje kapsamında; Üniversitemizde öğrenim gören 20 son sınıf Aşçılık Programı öğrencisine, 8 yerel işletmede görev yapan yemek personeline uygulamalı yöresel yemek eğitimleri verilecek. Bu sayede hem nitelikli istihdam sağlanacak hem de Adıyaman mutfağına ait kültürel değerler gelecek nesillere aktarılacaktır.
Adıyaman Gastronomi Rotası da projeye entegre edilerek hem yerli hem yabancı ziyaretçilere bölgenin zengin mutfak kültürünü tanıma fırsatı sunacak.
Bu önemli ve çok boyutlu projenin hayata geçmesinde emeği geçen tüm akademik kadromuza, paydaş kurumlara ve destek veren tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz.
